Frågor & svar
Här finner ni de vanligaste frågorna och svaren om att bo i vår bostadsrättsförening.
Hittar du inte svaret på din fråga? Skicka frågan till styrelsen via sidans kontaktformulär!
Det krävs alltid ett godkännande från styrelsen för att hyra ut lägenheten i andra hand. Blankett för ansökan finns att ladda ner på Bostadsrätternas webbplats:
https://www.bostadsratterna.se/stod-radgivning/blanketter-for-dig-som-b…
Välkommen till vår förening!
- Se till att du har bostadsrättstillägg i din hemförsäkring. Det är viktigt!
- Börja med att läsa igenom informationen som finns på den här hemsidan.
- Prenumerera på nyhetsbrev på den här sidan. Se under rubriken "Nyheter".
- Ta gärna en titt i föreningens stadgar, som du hittar under rubriken "Om föreningen".
- Anmäl din e-postadress till styrelsen så att du kan få särskilda utskick. Du kan göra det via kontaktformuläret på den här sidan.
- Anmäl till SIVAB att du tar över avtalet för sophantering från tidigare ägare. Se under rubriken "Boendeinformation- sophantering".
- Du behöver inte göra något angående vattenförbrukningen, förrän det är dags att vid årsskiftet anmäla till styrelsen hur mycket vatten som har förbrukats under året.
- Skaffa ett eget elavtal, samt avtal för bredband och om du vill ha särskilt tv-utbud.
Du hittar den i eller i närheten av värmepannan. Lyft av dörren och leta efter en rund dosa med ett räkneverk. Den sitter på lite olika ställen i olika pannor, men ibland utanför.
Det är föreningen som ansvarar för underhåll och reparationer av husens pannor som värmer upp radiatorer och varmvatten, men den boende behöver veta hur inställningar görs för att exempelvis ändra temperatur, hur mätaren av vattenförbrukning läses av (vilket ska göras varje årsskifte), hur vattnet i huset vid behov stängs av samt vart man vänder sig vid problem. Längre ner på den här sidan hittas handledning för elpannan.
På varje panna finns kontaktuppgifter till firman Sven Olovs El och VVS AB, som föreningen har underhållsavtal med vad gäller pannorna. Firman kontaktas via telefonnummer 08-590 328 22. Vid problem med pannan kan medlemmen själv kontakta Sven Olov för att komma överens om en tid för service eller reparation. Informera styrelsen, via sundvedaang@outlook.com, om att service har beställts, så att vi vet det inför att fakturan kommer.
Till varje bostad hör ett skötselområde som den borende ansvarar för att sköta. Det är olika stort för olika bostäder, men är husets trädgård samt i vissa fall en bit utanför, framförallt om du har ett hörnhus. Inom det området är det du som boende som ansvarar för att klippa gräsmattan, klippa häckar, röja snö och annan skötsel som behövs.
Om du inte ännu har egna verktyg och maskiner kanske en snäll granne kan låna ut?
På gemensamma ytor ansvarar föreningen och har tillsammans med övriga föreningar i Sundveda en samfällighetsförening som upphandlar tjänster för gräsklippning och snöröjning.
Det är du som boende som ansvarar för att regelbundet rensa de delar av avlopp och vattenlås som du kommer åt. Det är föreningen som ansvarar för vattenledningar, avloppssledningar, elledningar inuti husen. Så om stoppet sitter längre ner i avloppet får du göra en felanmälan till styrelsen, se rubriken "Felanmälan".
Börja med att undersöka om det är ett planerat elavbrott eller ett avbrott som rör flera hushåll. Det kan du göra på Vattenfalls hemsida (https://www.vattenfalleldistribution.se/kund-i-elnatet/stromavbrott/).
Om det är ett lokalt fel i ditt hus så undersök i din elcentral om en säkring har lösts ut, tryck i så fall upp den igen och fundera över om det var överbelastning (t.ex. användning av flera krävande elprodukter samtidigt) som orsakade att den utlöstes. Om du inte hittar felet där kan du titta i elskåpet som sitter bredvid garageporten för att se om en av huvudsäkringarna lösts ut och behöver en ny "propp".
Om felet kvarstår - kontakta styrelsen via felanmälan för att komma överens om beställning av service av elektriker.
Den som äger en villa (ett småhus) har stora friheter och möjligheter att förfoga över sitt hus, men är förstås också ansvarig för allt underhåll och att bära husets bolån själv.
Den som bor i en hyresrätt betalar en hyresavgift för att nyttja bostaden och behöver inte utföra något underhåll, men å andra sidan är det begränsade möjligheter att renovera eller anpassa efter eget tycke och smak. Hyresavgiften betalas till en hyresvärd och den boende har små möjligheter att påverka hur den ska användas.
Att bo i bostadsrätt innebär ett slags mellanting, ett kollektivt ägande där vi som medlemmar i en förening tillsammans äger fastigheten med bostäderna, som vi får nyttja för att bo i. Som medlem finns stora möjligheter att renovera bostaden inomhus, (med vissa begräsningar) eftersom medlemmen ansvarar för att bostaden hålls i gott skick. Samtidigt är det en trygghet att det är föreningen som ansvarar för stora yttre underhållsarbeten (och kostnader). För det betalar vi som medlemmar en månadsavgift till föreningen, vilken också går till att betala för de bolån föreningen har för fastigheten. Ofta är köpeskillingen för att köpa en bostadsrätt lägre jämfört med äganderätt och därmed också de bolån som de boende själva behöver bära.
De som bor i bostadsrätt kan vara med och påverka hur föreningen ska förvaltas och medlemmarna bör dela på att fullgöra det arbetet som styrelsen behöver göra för att sköta föreningen.
Som privatperson får man kamerabevaka sin bostad eller trädgård i brottsförebyggande syfte. Det kan du göra inom ramen för något som kallas privatundantaget som finns i dataskyddsförordningen (GDPR), men du måste vara noggrann så att du inte även filmar grannens tomt eller ett område dit allmänheten har tillträde och det är du som privatperson (medlem) som ansvarar för din kamerabevakning.
Här kan du läsa mer om det hos Integritetsskyddsmyndigheten, som är tillsynsmyndighet på området: https://www.imy.se/privatperson/kamerabevakning/kamerabevaka-inom-priva…
Under fliken Boendeinfo och rubriken Trädgårdsskötsel kan du ta del av ett dokument från Sigtuna kommun som beskriver vilka mått som gäller.
Tänk på att det handlar om vår egen trafiksäkerhet!